Fargetemperatur på lys

Fargetemperatur på lys

Hvordan finne riktig farge på lyset? 

 

Farge på lyset handler om følelse og atmosfære. Før forholdt vi oss til et par valg, men med LED-lys er det flere muligheter. For å velge rett lys til ditt behov, bør du ta en titt på Kelvinskalaen. Vi måler nemlig fargetemperaturen på lyset i Kelvin (K). 

 

Fargetemperaturen på lyset måles på en skala fra varmt til kaldt. Jo høyere opp du kommer på skalaen (høyere tall på K), jo kaldere føles lyset. Det er viktig å huske på hva du foretrekker og hva du ønsker for noe følelse. I Norge foretrekker vi relativt varmt hvitt lys på 2700K - 3000K. 2700K har blitt den nye normalen på LED-lys.

Til sammenligning, så lå glødepærer lå på ca. 2700K og et stearinlys ligger på ca. 2000K. 

 

Slik ser en kelvinskala ut. 

Kelvinskala

 

 

Bør man ha ulik farge på lyset i de ulike rommene?

 

Den generelle anbefalingen er å ha 3000K på baderom. Mange vil nok trives bedre med 2700K og et varmere hvitt lys, men i og med at man sminker seg og steller seg på badet, så vil et hvitere lys gi en god pekepinn på lyset utendørs. Direkte sol ligger på ca. 5000K.

I alle andre rom så vil 2700K gi deg et god lysfarge til både arbeid og kos.

Vi ser likevel at det blir mer og mer vanlig med varmt lys i stua, på hytta og der man ønsker det. Spesielt om høsten og vinteren. Da har vi pærer fra 1800K og oppover, som vil gi deg den varme og lune stemningen. 

 

Husk! Lys er helse og en smakssak😊

Tilbake til bloggen
1 av 3