LED er fremtidens lyspærer og utviklingen på området er stor. Det har blitt et stort utvalg å velge mellom, men også flere ting å ta hensyn til for å få lyset man ønsker. Først vil vi fortelle deg om fordelene med LED. De er mange:
- Energieffektive. De er opptil 90% energisparende i forhold til glødepærer.
- Lang levetid. Det er oftest over 20.000 timers levetid på pærene.
- Liten varmeutvikling. Egner seg derfor i både julestjerner, på barnerom osv.
- Dimbare. Mange pærer er dimbare og de beholder samme farge ved dimming.
- Smarte funksjoner. LED-pærer kommer nå med 3-step dim og finnes også som smartpærer.
- Raske. Tennes fort (<1s) og gir full styrke.
- Robuste. LED-pærer tåler mye og lystråden er robust.
- Tåler kulde. De er velegnet for utendørs bruk.
- Ingen stråling. Ingen infrarød eller ultraviolet stråling.
- Lang garanti. De fleste pærer kommer med opptil 2 års garanti.
Med LED-pærene kom endel nye begreper å forholde seg til.
Kelvin avgir hvor varm eller kald fargetemperaturen på lyset er. Jo lavere tall på Kelvinskalaen, desto varmere lys. Jo høyere tall dess hvitere lys. Den gamle glødepæren lå på 2700-2900K. Det er som regel foretrukket å benytte lyskilder med fargetemperatur på 2700K-3000K. Det har blitt den nye normalen.
WATT (W)
Watt forteller hvor mye energi lyspæren bruker. Watt forteller ingenting om hvor mye lys pæren avgir, men har blitt brukt som en referanse på glødepærer i alle år. Energiforbruket på LED-pærer i watt er mye mindre, derav energieffektiviteten.
Lumen forteller oss om mengden lys som avgis fra lyskilden. For glødepærer var det vanlig å benytte watt som en indikator på mengde lys som avgis, men for LED-lys er det mer presist å benytte lumen. Grunnen til det, er at en LED-lyskilde med 5W kan ha en høyere lyseffekt (lm) enn en tilsvarende 6W lyskilde fra en annen produsent. Ofte opplyser likevel produsentene om hvor mye pærens lumen tilsvarer i Watt, slik at vi fortsatt kan venne oss til begrepet lumen.
Lumenverdier på tradisjonelle glødepærer er tilsvarende:
-
15W = 136lm
-
25W = 220-250lm
-
40W = 410-470lm
-
60W = 700-810lm
-
75W = 920-1060lm
-
100W = 1300-1530lm
-
150W = 2130-2430lm
Candela er betegnelsen på styrken som stråler ut fra en lyskilde i en bestemt retning. Candela benyttes mest som måleenhet i forbindelse med punktbelysning (spot) hvor det er relevant å se hvor sterkt det ønskede området blir belyst. Spredningsgraden er avgjørende for hvilken cd lyskilden vil ha. Jo høyere spredningsgrad, desto lavere Candela. F.eks. så kan en 35W GU5.3 lyspære ha alt fra 9500cd til 700cd avhengig av om den sprer lyset i 10 grader, 24 grader, 36 grader eller 60 grader.
I tillegg vil teknologien i pæren være avgjørende for styrken på lysstrålen, og det i sammenheng med lumen. 1cd = lyset fra et stearinlys.
CRI står for fargegjengivelse. Tallet forteller oss om hvor godt lyset fra lyskilden gjengir de faktiske fargene. Skalaen tar utgangspunkt i naturlig dagslys som gir maksimal verdi på CRI=100.
Dersom CRI er oppgitt til >90 betyr det at det er 90% korrekt sammenlignet med naturlig dagslys. CRI>80 rangeres som meget god fargegjengivelse og LED-pærer blir stadig bedre på dette området.