Vi bruker i snitt mye tid på kjøkkenet og vi trenger godt arbeidslys til alle døgnets tider. På et kjøkken er det derfor nyttig å legge lys lag på lag. Ta hensyn til dagslyset og planløsningen når du belyser kjøkkenet.
Tenk på følgende:
Generelt lys
Når man skal lyssette et rom bør man alltid begynne med å ta hensyn til størrelsen på rommet. Generell belysning kan vi kalle lag 1. Begynn med god generell belysning i form av takspotter eller gode taklamper med godt lys. Det kan være dekorative lamper, men vi vil råde til å likevel ha godt lys på pæren. På et kjøkken er det greit å tenke mye lys, men lag på lag for å kunne dempe og justere etter behov. Vi anbefaler å installere dimmer. Spre lyset jevnt utover rommet.
Funksjonslys
Funksjonslys er mer direkte rettet lys, spesielt til arbeidssoner. Det skal være et tillegg for å forbedre funksjonene i rommet, og skal ikke være den eneste lyskilden. På et kjøkken har vi to spesielt typiske arbeidssoner; kjøkkenbenk og/eller kjøkkenøy, i tillegg til spisebordet hos noen.
Kjøkkenbenk
Den vanligste løsningen for å belyse kjøkkenbenken er å ha spotter, armatur eller LED-list under overskapene som lyser ned. Har du derimot ikke overskap, så finnes det flere flotte og praktiske løsninger.
Det har blitt mer og mer populært å henge flere takpendler etter hverandre eller bruke vegglamper. Vil du gå for denne løsningen så er det anbefalt å ha 70-80cm opptil lampene. Dersom du har hyller eller frittstående benkeplate er klypelamper en genial løsning. Pass bare på å ikke plassere de rett ved vasken.
Uansett hva du velger av stil, så er det viktig at lampene er direkte rettet ned mot arbeidsflaten. Dvs. at de gjerne må ha en skjerm som fører lyset konsentrert ned.
Eksempler fra oss er: Dublin Kevin Kopp Marco Ekelund
Kjøkkenøy
En lampe over en kjøkkenøy kan være et blikkfang i rommet, så her er det bare å kjøre på. Det viktigste å tenke på er – igjen - retningen på lyset og at man velger en lampe som passer i størrelse i forhold til øya. Her gjelder også anbefalingen om å ha 70-80cm avstand fra flaten til lampen.
Er øya stor bør du vurdere flere pendler. Tenk på å plassere pendlene med 50-80cm mellomrom, avhengig av øyas størrelse.
Spisebord
Spisebordet er både et område der det kan være behov for funksjonslys og en plass for stemningslys. Dersom spisebordet brukes mye til f.eks. hjemmekontor eller lekser, så er det viktig å tenke likt som på kjøkkenøya. Velg lamper med direkte rettet lys. Installer gjerne dimmer, så kan du enkelt justere lysstyrken etter behov og ønsket stemning.
Eksempler fra oss er: Maserlo oval Silence Hornwood
Stemningslys
Stemningslys er ikke nødvendig lys, men skaper personlighet til rommet. Her kan man være kreativ og du trenger ikke tenke like mye funksjon. Her er det egentlig bare kreativiteten som setter stopper, men ikke la det overkjøre resten.
Liker du det moderne, så er det effektfullt å lyssette skap på både overside og underside.
SMART LED STRIP er enkel å montere og du kan styre lysstyrken, fargetemperaturen og velge RGB farge fra din telefon!
Store skap og rom med lite naturlig lys kan fort bli mørke selv med mye generell- og funksjonsbelysning. For å få rommet til å virke større er LED strips også geniale for å lyse opp mørke hjørner og kanter.
Belys hyller for å skape dynamikk i rommet, hva med en bordlampe?
Har du glasskap? Bruk garderobelys til å lyssette i skapene innvendig.
Pass på at lyskildene ikke blender. Det gjelder alle kategorier.
Bildene under visualiserer godt plassering av de ulike «lagene» med lys.
Lyspærer er en svært viktig faktor for å oppnå ønsket lys på kjøkkenet. Tenk på følgende når du velger pærer:
- Fargetemperatur på lyspærene. Varmhvit farge med 2700K-3000 er en fin tone til kjøkkenet og nøytral.
- Velg 3-klikks dimbare pærer dersom du ikke har mulighet til å installere dimmer. Med disse pærene regulerer du enkelt lysstyrken med bryteren på lampen.
- Pærer med høy lumen er sterkere og gir fra seg godt med lys.
Bilder lånt fra Pinterest.