Stuen er et rom der de fleste har bruk for forskjellig belysning: generelt lys, stemningslys og funksjonslys. Rommet brukes til flere aktiviteter som eksempelvis filmkvelder, lekser, lek og sosiale arrangementer. Hver aktivitet krever sitt lys. Som i alle andre rom, bør man tenke lag på lag i lyssetting.
Her kommer noen tanker til lys i stuen:
Generelt lys
Sørg for å spille på lag med dagslyset og legg til en god generell belysning, som kan justeres etter behov. Downlights og spotlights er ypperlig som hovedlys. Plasser for eksempel spotskinner langsmed veggene som ikke har vinduer (kan også være stilig foran vinduer, men vurder behovet). Du kan også plassere pendler eller taklamper som grunnbelysning, bare sørg for at de gir bred og god lysspredning til hele rommet. Bland gjerne downlights/spotlights og taklamper.
Vi vil råde til å installere dimmer, slik at du kan kontrollere lysnivået i rommet og justere lyset etter behov.
Utvalgte lamper: Titan skinnesystem Oz innfelt spot Skydekke Losby Dylan
Et hjem med generell belysning i form av spotskinner og lekre pendler.
Funksjonslys
I stuen er funksjonslys hovedsakelig leselys eller arbeidslys. Har du et skrivebord i stuen er en god skrivebordslampe en form for funksjonslys.
Har du et mørkt hjørne i eksempelvis sofakroken, kan det være smart å plassere en god leselampe her. Det vil bidra til bedre lys og dynamikk i rommet, samtidig som man kan utnytte plassen til en hyggelig lesestund. Velg en gulvlampe eller vegglampe som kler ditt interiør. Sørg for å ha et godt konsentrert lys, som skapes enten ved å velge en lampe med tett lampeskjerm eller ved å velge en gulv-/veggspot.
Plasser lampen rundt hodehøyde fra sittestillingen i sofaen, for å unngå blending. Da får du samtidig lyset vinklet nedover.
Velg gjerne en leselampe med dimmer og fleksibel arm for å rette lyset og justere lysstyrken.
Utvalgte leselamper til stuen (lampeserier): Montana Artic Pionex Crest Eketorp Miami
God plassering av en leselampe i sofakroken.
Stemningslys
I stuen er det rom for å være kreativ med stemningslyset. Det gjør mye å plassere gulvlamper og bordlamper i mørke hjørner. Men, det finnes ingen grenser for hva du kan gjøre her.
Ofte har vi en god del dekor i stuen. Det kan være malerier eller statuer i bokhyllen. For å gi dybde og skape et spennende lysrom, bør man fremheve visse elementer. Det enkleste tipset er å rette spotlights mot favorittene. Bruk gjerne maleribelysning om det lar seg gjøre.
Har du gått for en annen generell belysning enn spotter, så er det svært stemningsskapende å plassere en liten bordlampe på/i en hylle og på småbord. Det er også lekkert å henge vegglamper på rekke og på vegger man ikke kan gjøre så mye annet ut av. Noen lamper her vil gjøre susen, f.eks. Oz K2, Sinne, Lisa, Grimsby Marco eller Flyt.
Vil du gjøre noe litt ekstra utav stemningsbelysningen, så er det stilig å integrere LED-strips i bokhyllen eller skjult langsmed gardinene.
Vegglamper i stuen løfter ethvert interiør.
Et annet hot tips er å plassere en statement dekorativ pendel over stuebordet. Det vil løfte rommets interiør og samtidig gi stemningslyset vi vil ha.
Nysgjerrig? Sjekk ut: Cosmos Molekyl 11-lys Cygnus Atom Viva
Lyspærer er en svært viktig faktor for å oppnå ønsket stemning i stuen. Tenk på følgende når du velger pærer:
- Fargetemperatur på lyspærene. Varmhvit farge (2700K) er en fin tone på den generelle belysningen. Gå gjerne for varmere lys på stemningsbelysningen, dersom du liker det (1800K-2100K).
- Smartpærer gir deg mulighet til å endre stemningen. Her kan du skape et spennende lysrom enkelt med telefonen.
- Velg pærer med 3-step klikkdimming dersom du ikke har mulighet til å installere dimmer. Med disse pærene regulerer du enkelt lysstyrken med den eksisterende bryteren på lampen.
Bilder lånt fra Pinterest.