Hjemmekontor har kommet for å bli - i hvert fall for noen av oss. Kjøkkenbordet har blitt forandret til et skrivebord og skrivebordet har fått en etablert plass i hjemmet. Kanskje har du pyntet med et par planter, men har du godt nok lys der du sitter? Har du tenkt på lyset i det hele tatt? De aller fleste av oss har en form for takbelysning i alle rom og tenker at det er tilstrekkelig. Dette er ikke godt nok som arbeidslys.
Dårlig lys kan gi hodepine og føre til lavere energinivå og arbeidslyst. Effektiviteten blir fort svekket. Ordentlig lys derimot, øker produktivitet og er et viktig element for komfort. Så, vi vil anbefale dere alle til å ta en ekstra runde og se på lyset på hjemmekontoret.
Her får du oppskriften på hvordan du får et hjemmekontor du vil trives i:
1. Ta hensyn til rommet du jobber i
Jobber du på kjøkkenet, i stua eller på et eget rom? Det første du må gjøre, er å se på hvor både kunstig og naturlig lys kommer fra. Har du store vinduer, blir det viktig for deg å kunne regulere sollyset og plassere arbeidssonen riktig i forhold. Dersom du så vidt har vinduer, må du jobbe godt med lyskildene rundt deg og fokusere på å få lyset behagelig og samtidig funksjonelt.
Tenk også på overflatene du jobber på og har rundt deg. Har du et kritthvitt, blankt skrivebord? Eller kanskje mørke vegger? Noter deg at lyse flater reflekterer mer lys enn mørke, så mørke rom og flater vil trenge sterkere/flere lyskilder.
Grunnprinsippene er de samme, men ha dette i bakhodet når du planlegger lyset.
2. Legg arbeidssoner etter lyset
Det aller beste er å ha naturlig lys på siden av skrivebordet og dataskjermen, for å unngå blending og gjenskinn. Skal du være helt presis, bør du plassere arbeidssonen din mot nord eller sør slik at sollyset ikke kaster skygge - uansett tid på dagen. Å unngå sterke skygger er avgjørende for å skape godt lys-miljø.
Dersom du ikke har mulighet til å plassere deg etter dette prinsippet, bør du satse på å ha lyset foran deg. Da må du ha muligheten til å skjerme for den sterkeste solen i løpet av dagen ved å ha en persienne, gardin eller skjerm. Å plassere datamaskinen foran vinduet kan føre til ubehag for øynene, fordi lysstyrken bak fokusområdet skaper for mye kontrast.
En lyskilde eller et vindu som ligger bak ryggen vil nesten alltid skape irriterende gjenskinn på skjerm og papir, og frarådes.
Spotlights eller takarmaturer kan også være en årsak til irriterende gjenskinn på dataskjermen eller på bordet, så se ann om det er nødvendig å i det hele tatt skru de på.
TIPS! Juster lysretningen på takspotter, slik at lyset slår ned på veggene med et jevnt lys. På den måten vil lyset "sprette ut" i rommet og bidra til mer behagelig allmennbelysning. Du unngår også å bli blendet og rommet vil virke hakket større og luftigere.
3. Tenk lag på lag når det kommer til lys!
Begynn med å belyse kontoret med et jevnt, varmt og beroligende lys. Sterk allmennbelysning er ikke nødvendigvis riktig. Det ender ofte med å bli anstrengende heller enn funksjonelt - spesielt hvis vi tilføyer mange, sterke lyskilder i ett og samme rom. Demp den generelle belysningen og legg heller lag på lag. Bruk sterkere lys der du trenger det mest. På den måten vet øyet hvor arbeidssonen er. Monter gjerne dimmer på allmennbelysningen (på taklamper og spotter), slik at du kan justere lysstyrken etter vær, tid på dagen og type arbeid. Å kunne justere lysnivåene gjennom dagen er ideelt for øynene og vil bidra til å fremme effektiviteten.
Supplèr med det sterkere arbeidslyset. Bruk en bordlampe eller gulvlampe med justerbar arm og helst tett skjerm, slik at du kan rette lyset til arbeidsområdet. Eksempelvis, så bør lyset treffe tastaturet hvis du sitter mye på data. Ha en god gulvlampe ved siden av kjøkkenbordet hvis du ofte ender opp med å jobbe der.
Ved å jobbe med lag på denne måten, viser vi øyet hvor det skal fokusere og gir de godt nok arbeidslys.
Bilde lånt av https://blog.humanscale.com/ergonomic-lighting-modern-workplace
4. Arbeidslys der du arbeider
I løpet av en arbeidsdag utfører vi mange ulike former for oppgaver og ønsker kanskje litt miljøskifte. Vi snakker i telefon, deltar på digitale møter, svarer på mail, skisserer eller jobber kreativt. Hvis du jobber på flere ulike plasser, bør du tenke lys på hvert sted. Er dere flere som sitter på hjemmekontoret, bør alle ha sitt egne arbeidslys.
TIPS! Plasser arbeidslyset på venstre side dersom du er høyrehendt, og omvendt. På den måten unngår du irriterende skygger fra hånden og armen.
5. Legg til dekor- og aksentbelysning
Utover allmenn- og arbeidsbelysning, kan det være lurt å legge til dekorativ belysning og aksentbelysning for å forbedre karakteren til hjemmekontoret. Med andre ord; for å skape ekstra god trivsel. Aksentbelysning gjør en oppmerksom på gjenstander i rommet som f.eks. et bilde. Dekorative lys, som eksempelvis en dekorativ vegglampe, er appellerende for øyet. På denne måten trekkes øyet fra arbeidsstasjonen innimellom og vil oppleve bedre komfort.
Kort oppsummert, så handler det om å minimere gjenskinn, skygger og kontraster for å få til god belysning der du jobber. Det vil føre til økt arbeidslyst, trivsel og produktivitet. Fullfør hjemmekontoret med gode møbler og hyggelige elementer for en optimal arbeidsplass!